Studii științifice recente au demonstrate ca exista o legătura directa intre reducerea masei musculare consecutiv procesului de îmbătrânire si creșterea riscului de rezistenta la insulina (având drept consecința apariția diabetului zaharat de tip 2)
Jian Shou, Pei‑Jie Chen si Wei‑Hua Xiao*, in studiul „Mecanismul creșterii riscului de rezistenta la insulina odată cu îmbătrânirea mușchilor scheletici”, publicat in DMS Journal in 2020, arata ca exista un risc crescut de rezistenta la insulina a mușchiului scheletic îmbătrânit, si ca acest risc este asociat cu disfuncția mușchiului scheletic. Cu alte cuvinte, o masa musculara îmbătrânita, atrofiata si disfuncționala va prezenta si un defect de a utiliza insulina, tradus prin rezistenta la insulina si apariția Diabetului de tip 2 la persoane in vârsta.
Pornind de la aceste constatări, putem extrapola ca o masa musculara funcționala va scădea riscul de apariție a Diabetului de tip2 datorat rezistentei la insulina.
Modalități de a păstra masa musculara funcționala, in ciuda înaintării in vârsta:
Consum de proteine de calitate de tip carne, peste, oua , lactate.
Un program susținut de exerciții fizice : exerciții de forța ( cu greutăți) pentru creșterea masei musculare, exerciții aerobice sau cardio ( de tip alergat, mers pe Bicicleta, banda de alergare sau inot) pentru sănătatea sistemului cardio-vascular. Programul de exerciții trebuie sa fie constant, susținut si de intensitate crescânda, pentru a favoriza creșterea masei musculare.
Consultati-va cu medicul si cu antrenorul sportiv pentru a urma un program de refacere si menținere a masei musculare.
*https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13098-020-0523-x